grutas LIC

En ésta página encontraréis una relación de las grutas protegidas con su correspondiente información.
A fin de conservar nuestro patrimonio subterráneo.

http://cuevas.esconatura.com/

—————————————————————————————————————————————

PROTECCIO DE SA BIODIVERSIDAD  SUBTERRANIA

Es passats dies 24 i 25 es van celebrar a sa UIB ses jornades sobre”El carst: Patrimoni Natural de les Illes Balears” al mateix temps que es va donar a conèixer es Nº 35 de s’ ENDINS amb un recull de totes ses ponències que es van presentar…

Realment que és el que fa mereixedores a ses coves des reconeixement que se’ls va donar en aquestes jornades des carst de ses Illes Balears?

Jo crec que després d’aquetes magnifiques ponències sa resposta a quedat  clara:

Ses coves són part des nostre territori i a pesar des seu caràcter subterrani són sa prolongació i continuïtat des paisatges que contemplam a s’ exterior.

Tal com ens han ensenyat es diferents ponents d’aquestes jornades, ses coves són fenòmens geològics que mostren una gran geo-diversitat,  constitueixen ecosistemes fràgils amb una peculiar i sorprenent biodiversitat, contenen dipòsits sedimentaris singulars que formen part des nostre patrimoni paleontològic i històric i, en definitiva, constitueixen espais naturals amb un gran contingut i potencial científic, cultural i fins i tot educatiu i econòmic.

 Així mateix, molts de nosaltres hem experimentat que explorar coves constitueix una activitat atractiva i apassionant, ja que permet observar amb detall un univers ocult on encara queda molt per descobrir.

Internar-se e ses entranyes de sa Terra, descobrir passatges i sales amb milers de formacions capritxoses, baixar per immensosabismes depenent únicament d’una prima corda i alguns aparells, estar envoltat d’aigua, travessar estrets passatges asfixiants, sónexperiències úniques.

D’altra banda lamentablement sa població mundial no para de créixeri a Balears no és una excepció, això comporta un augment des consum de recursos  que a portat a una situació insostenible a sa diversitat biològica des planeta agreujada pes canvi climàtic, s’ acidificació oceànica i altres impactes ambientals originats per s’ activitat humana.

 Aquest augment de consum de recursos també significa un augmentsubstancial d’activitats d’oci realitzades en entorns naturals que cada vegada practica més gent, són es anomenats esports d’aventura onnaturalment s’inclou aquesta atractiva i apassionant activitat que és sa espeleologia.

Es problema se planteja llavors quan es visitant no és degudament respectuós amb es seu entorn, o quan ses visites a ses coves es massifiquen superant sa pròpia capacitat de s’ ecosistema per a recuperar-se, és llavors quan s’arriba a una situació insostenible per a s’ ecosistema subterrani perillant sa seva diversitat biològica.

Aquesta situació global insostenible per a sa biodiversitat ha portatals governs a redactar lleis com s’ estatal 42/2007 sobre es patrimoni natural i sa biodiversitat o sa nostra LECO autonòmica (lleiper a sa conservació des espais de rellevància ambiental) o sa famosa europea Xarxa Natura 2000

Malgrat tot es ecosistemes segueixen patint greus agressions queminven sa seva flora i fauna i degraden s’ hàbitat fins a límits que fandifícil sa seva regeneració i es ecosistemes subterranis non  són una excepció. Moltes d’aquestes agressions són realitzades de manera totalment involuntària per desconeixement o falta d’educacióambiental des visitants

Lo que manca llavors es un projecte d’educació ambiental específicde posada en valor i divulgació des ric patrimoni subterrani balear que inculqui a sa ciutadania balear una mentalitat  conservacionista de respecte i d’orgull cap es nostre mon subterrani.

Avui en dia sa pràctica de sa espeleologia ha de caminà cap a unaespeleologia sostenible que faci possible es treball d’exploració iinvestigació des medi subterrani amb sa possibilitat d’unaespeleologia recreativa que no sigui perjudicial per  ses cavitats. Ésper això que està a ses nostres mans sa necessària col·laboracióamb ses autoritats mediambientals.

Som es propis espeleòlegs es més interessats en què aquestaespeleologia sostenible sigui una pràctica comuna de tots. Hem de deixar ses coves de tal manera que qui ens succeeixi en sa visitatingui sa sensació que ningú a passat abans per allà.

Hem de col·laborar amb ses autoritats mediambientals perquè aquesta protecció necessària de ses cavitats es porti a terme de manera eficaç. Hem de fer veure, primer a ses autoritats i a tot es col·lectiu espeleològic i després al públic en general,  sa diferènciaque existeix entre es espeleòlegs amb criteri, que estan formatscorrectament i tenen un especial interès amb sa conservació i estudides medi subterrani i es que tenen sa cova com un espai d’úsocasional sense reparar en es dany que sa presència incontroladasuposa.

 Per tant siguem conscients i caminem junts en aquesta direcció perquè d’això dependrà en gran mesura es futur de ses exploracionsi investigacions subterranis a Balears.

Guiem Mulet

President de la FBE

Esta entrada fue publicada en Cova des pas de VALLGORNERA, ESPELEOLOGÍA, EXCURSIONES y escalada, General y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s